Ingatlan Keresés
Kategória
Használati módja
Elhelyezkedés
Rendezettség
Találat/oldal
Gyorskeresők
Híreink
"Mit tehetünk, ha téved a földhivatal? " >
2006.10.03
"Senkit nem kímél az ingatlanadó? " >
2006.10.10
"Az ördög a részletekben " >
2006.10.25
 
Híreink

" Senkit nem kímél az ingatlanadó? "
Minden ingatlant megadóztat a kormány 2008-tól
2006.10.10 ©MTI/hvg.hu

Minden ingatlant megadóztat a kormány 2008-tól – derül ki a Magyar Nemzet birtokába került pénzügyminisztériumi tervezetből. A Pénzügyminisztérium sajtóosztálya szerint még nincs döntés az ingatlanadó részleteiről.
Az új közteher a lap szerint már 15 millió forintos lakás esetében is évi 30 ezer forintot tesz ki, alsó határ pedig nincs, tehát minden tulajdonos fizetni fog. A magasabb sávokban másfél százalékig is nőhet az adóteher. A Magyar Nemzet szerint komoly viták várhatók az ingatlanértékek meghatározása körül.

Az új szabályozással megszűnne a legnagyobb értékű ingatlanokra ez évtől kivetett luxusadó, a kormány ugyanakkor megtartaná az iparűzési adót, sőt 2009. január elsejétől – az adóalap szűkítése mellett – akár 9–10 százalékosra is növelné. E lépésektől a kormány jövőre és 2008-ban egyaránt 500-500 milliárd forintos többletet remél.


Pénzügyminisztérium: nincs döntés az ingatlanadó részleteiről

A PM közleményében emlékeztet arra, hogy a kormány 2008-tól általános ingatlanadó bevezetését tervezi, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pedig ezt az elképzelést négy hónappal ezelőtt, a kormány megalakulását követő napon, június 10-én az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén ismertette. Az ingatlanadó bevezetéséről szóló döntés bekerült a konvergencia programba is, amelyet a közlemúltban fogadott el az Európai Bizottság, és amellyel keddi ülésén foglalkozik az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, az ECOFIN. A Pénzügyminisztérium szerint az ingatlanadó újabban a legnagyobb ellenzéki párt gazdasági elképzelései között is felbukkant, ez a tény esélyt ad arra, hogy erről a témáról vádaskodás helyett érdemi, szakmai párbeszéd kezdődjék.

Az ingatlanadó koncepciójának megfogalmazására azért van szükség, mert az igazságosság megköveteli, hogy a vagyonnal rendelkezők ne csupán – olykor csak részben – látható jövedelmük, hanem tényleges vagyoni helyzetük alapján is hozzájáruljanak a közterhekhez. A családok valóságos anyagi helyzetét, lehetőségeit a jövedelmük mellett alapvetően meghatározza örökölt vagy szerzett vagyonuk. Ezért indokolt a vagyonra is kiterjeszteni a közteherviselést. Ennek érdekében a kormány 2008-tól az átlagos értéket meghaladó lakó- és üdülő ingatlanra – a vagyon nagysága szerint differenciált mértékben – bevezeti az ingatlanadót.

A Pénzügyminisztérium közölte, hogy ezek eddig is ismert döntések voltak. Az ingatlanadó részleteinek kidolgozása folyamatban van. Döntés a részletekről eddig sem a Pénzügyminisztériumban, sem a kormányban nem történt. Ingatlanadó jelenleg is létezik, helyi adóként működik, és az önkormányzatok bevételét szolgálja. Mivel azonban a magyar adórendszerben az ingatlanadóból származó bevételeknek az összes adó- és járulékbevételen belüli aránya 1 százalék alatt van, s ez jelentősen elmarad a nemzetközi gyakorlatban megszokott 2-6 százalékos aránytól, így indokolt felülvizsgálata, és a közteherviselésben betöltött szerepének növelése - közölte a Pénzügyminisztérium.